Chceme chovat mravence

Předtím než začnete, přidejte se na naší Facebookovou skupinu „Mravce, mravenci a ich chov“ nebo na Discordu „Chovmravenců.cz„, kde poradíme každému chovateli s jeho mravenci, nebo-li také formikáriem, mravenčí farmou či obecně s mraveništěm. Inspiraci také můžete najít na mém InstagramuYouTube nebo na TikToku

Nenajdete-li na tomto webu přesně to, co hledáte, neváhejte mě kontaktovat na WhatsAppu +420730704731, kde jsem plně k dispozici, abych poradil komukoliv a s čímkoliv. 

Nejlepší farma pro chov mravenců.
Mravenčí farma pro začátečníky

Chov mravenců je jedinečnou možností, jak sledovat úžasný a dokonale fungující mikrosvět, který lidé v běžném životě vidí jen z jeho vnější části.

Chovat mravence není dnes nic neobvyklého. Avšak za předpokladu, že jste si ke kolonii vyrobili či pořídili plně funkční formikárium s moderními technologiemi eliminující chyby začínajícího chovatele – tím je myšleno především zavlažování a prevence proti plísním, tedy efektivní ventilace. Československá myrmekologicko-formikaristická komunita proto všechny začínající chovatele varuje před:

  • smrtícím modrým gelem – více se dočtete v tomto článku
  • barevnými plastovými farmami – o těchto na první pohled líbivých farmách jsou již chovateli známy ověřené hlavní nevýhody: nepřirozené umělé prostředí, průnik světla dovnitř hnízda přes boční stěny, vysoké riziko výskytu plísní a hub, krátkodobý zavlažovací systém, potencionální uvolňování jedovatých ftalátů z plastu a rychlé úmrtí. O nevhodně barvených písečcích a dalších dekoracích, co v mravenčím světě nemají co pohledávat, se nebudu ani zmiňovat. 

Jsou to zkrátka hnízda, která jsou na první pohled možná pěkná, ale nikoliv už vhodná pro dlouhodobý chov mravenců. Vždyť jen ta nejobyčejnější mravenčí královna z naší krajiny se dožívá až úctyhodných 30 let (více v článku na tomto blogu). Nadšení do chovu mravenců pak v takových hnízdech předchází zklamání v podobě vymření kolonie během pár týdnů. Začínající chovatel s takovým neúspěchem se k úžasnému chovu mravenců již nikdy v životě nevrátí.

Antquarium - nejhorší farma pro chov mravenců
Smrtící modrý gel
mravenčí farma, formikárium, mravenčí park
Plastová farma - mravenčí hřbitov

Je proto velmi důležité, a vždy to všem budoucím chovatelům jakéhokoliv mazlíčka doporučuji, aby si načetli, pokud možno, co nejvíce informací o živém tvorovi, kterého se chystají pořídit. Avšak existuje tu již mnoho let přátelská československá komunita chovatelů mravenců a její chovatelské, laické i vědecké znalosti jsou pokladem celého chovu mravenců u nás.

Formikária s mravenčí kolonií občas posílám také do mateřských škol, přírodověděckých univerzit, zoologických zahrad nebo do přírodovědných kroužků. A není se čemu divit. Formikárium je přizpůsobeno k detailnímu pozorování kolonie uvnitř jeho útrob, což je pro edukativní výchovu naprosto ideální! Formikárium s plně rozvinutou kolonií je výborným studijním předmětem pro žáky škol, kde mohou pozorovat na vlastní oči chování kolonie pod povrchem země nebo vývojová stádia proměny dokonalé. A k pozorování je toho ještě více! Mravenci vykonávají nespočet činností a aktivit, jako např. rozšiřování komor, kopání cestiček, opravování hnízda, odnášení odpadu, vlhčení hnízda, přenášení dělnic v kusadlech, stěhování celé kolonie, péče o potomstvo, o královnu, spolupráce při lovu větší kořisti, porcování a odnášení potravy, sběr semen, bránění hnízda, péče o mšice a jejich přenášení na okolní rostliny či kořenový systém a další činnosti charakteristické ke konkrétnímu druhu mravence a jeho konkrétní specializaci (stříhání listů, pěstování houby, vykrádání kukel z hnízd jiných druhů atd.).