Hibernace

Co je to hibernace mravenců?

Hibernace je nevyhnutelný proces, který můžeme nazvat „zimní spánek“, kdy se činnost kolonie vlivem nízkých venkovních teplot sníží na minimum. Kolonie v hibernaci nepřijímá potravu a shlukuje se ve skupenstvích při sobě. Hibernace trvá od podzimu do jara, avšak v domácích podmínkách dopřejme kolonii při nejlepším 3 měsíce. Jak poskytnout správnou hibernaci vaší kolonii se detailně dozvíte na této stránce.

Proč hibernovat mravence?

Hibernace je přirozený proces, kterým se simuluje zimní období druhů temperátního pásu a je nutné v každém případě hibernaci nevynechávat! Během hibernace probíhá mnoho důležitých procesů, jako je např. regenerace vaječníků královny. Vynecháním hibernace nebude královna odpočinutá a následující rok nemusí naklást očekávaný počet vajíček, zkracuje se její délka života a dlouhodobé vynechání může vést až k jejímu předčasnému úhynu.

Jak se připravit na hibernaci mravenců?

Hibernovaná kolonie nebo královna by měla mít zajištěn zdroj vody po celou dobu. Před zahájením hibernace je možné kolonii krmit, co to jde. Přesuňte kolonii alespoň na 1 týden do chladnější části bytu, například do 15°C a pokračujte v krmení. Pokud kolonie nebude mít již o jídlo zájem, odstraňte ho a pokračujte v hibernování už bez jídla. Po týdnu je možné přesunout mravence do chladnější teploty, ve které bude probíhat hlavní hibernace. Zajistěte kolonii, aby měla během hibernování tmu a klid.

Kde hibernovat mravence?

Vhodným místem k hibernování královen nebo kolonií jsou tmavá a chladná místa jako sklep, garáž nebo veranda, kde teplota nespadne pod bod mrazu. Tuzemské druhy je ideální vložit do lednice, kde bývá stabilní teplota okolo 5°C. V tomto případě je doporučeno zkumavky obalit alobalem vzhledem k dennímu využívání lednice v domácnosti, aby se kolonie nestresovala světlem z lednice. Doporučuji umístit mravence nikoliv do dvířek, ale do zadní části chladničky, kde není tak velký „provoz“.

Jaká stádia potomstva lze hibernovat?

Do hibernace dávejte kolonii i s potomstvem, které dlouhou hibernaci také přežije. V tomto případě se hibernují ale jen LARVYLarvy, tušící příchod zimního počasí, zpomalují svůj vývoj a přetrvají zakonzervované ve stádiu larvy až do ukončení hibernace. Vidíme-li, že královna nakladla zcela čerstvou kopičku vajíček, počkáme až se z nich cca po týdnu vyklubou malé larvičky. Jsou-li v kolonii kukly, počkáme až je dělnice vykoušou ven a budou z nich dospělé dělnice. Pak můžeme kolonii pozvolna připravovat na hibernaci. 

Královny, které vajíčka nenakladly vůbec, jdou do hibernace bez potomstva a první snůška bude nakladena až na jaře (to se stává u druhů, které se rojí na podzim, např. Solenopsis fugax, Messor barbarus). To platí i u královen, které o potomstvo z nějakého důvodu přišly (stěhování, proschnutí nebo vyplavení zkumavky).

Jak dlouho hibernovat mravence?

Na to je velmi jednoduchá odpověď. Najděte si tabulku teplot konkrétní lokality odkud královna pochází a podívejte se na počet měsíců pod 20°C. To je počet měsíců hibernace. Když se zkrátí o půl nebo necelý měsíc, tak se nic nestane 🤗.

V jaké teplotě mám mravence hibernovat?

Bude potřeba si zjistit roční teplotu v lokalitě, kde královna byla chycena. Právě díky znalosti lokality je možné tuto teplotu zjistit pomocí statistik celoročních teplot dostupných na internetu. Tabulka bude ukazovat průměrnou, minimální a maximální teplotu za každý měsíc v roce. A protože drtivá část druhů mravenců žije v podzemí, kde teplota nezachází do nejnižších extrémů, doporučuji se řídit sloupcem „maximální teplota“, co se týče teploty v zimních měsících.

Jak ukončovat hibernaci mravenců?

Kolonii vytahujeme z hibernace postupně, tzn. postupným zvyšováním teploty, např. umístěním zkumavky nebo hnízda v nejchladnější místnosti v domácnosti. Čerstvě vytažená kolonie z hibernace zpravidla nepřijímá potravu. Do výběhu se může umístit krmítko s medovicí.

Hibernování exotických druhů mravenců

I exotické druhy mravenců z jižní Asie vyžadují vzhledem ke své lokalitě „lehčí fázi“ hibernace, diapauzu. V praxi to vypadá tak, že kolonie je aktivní, ale královna při teplotě pod 20°C přestává klást a vývoj potomstva se prodlouží. V domácích podmínkách to znamená, že bychom měli na 2-3 měsíce vypnout výhřevnou podložku nebo kabel a umístit hnízdo do chladnější části bytu.

Doporučení k hibernaci mravenců

Pokud chce chovatel pro svoje mravence co nejvíce jejich přirozeného biorytmu, měl by si zjistit od prodejce přesné místo odchytu královny a jet podle tabulky teplot pro danou lokalitu.

Kde hledat statistiky počasí

Závěr

Pokud jste dočetli až sem, už víte, že např. Messor barbarus nestačí hibernovat 1 měsíc při 18°C, jak koluje na internetu mezi chovateli mravenců (ale i v obchodech). Odteď se už nebudete nikoho ptát „JAK HIBERNOVAT MRAVENCE“. Tento návod je ten nejjednodušší, nejsnazší a jediný pravdivý zdroj, který si může každý sám ověřit.