Výběr formikária

Začínáme od zkumavky

Pokud máte královnu umístěnou ve zkumavce, zpravidla tam má již nakladenou první kopičku vajíček. Vajíčka mají lepkavý a křehký povrch, tudíž veškerá manipulace by se měla nechat na královně, která dokáže svými kusadly vajíčko uchopit a přemístit jinam aniž by se poškodilo. Pokud se na to chovatel cítí, může zkusit potomstvo přemístit za pomocí tohoto postupu. V této zkumavce by měla přetrvat až do narození prvních dělnic. Zkumavku můžete nadále využívat i v případě narození prvních dělnic, ale nevýhodou se stává krmení, jelikož po odšpuntování zátky z vaty často dělnice vybíhají ven. A to je chvíle, kdy je na čase poohlížet se po prvním startovacím formikáriu. Jak vyrobit zkumavku naleznete na této stránce.

A proč se začíná od zkumavky? Zkumavka s vodou dokáže zabezpečit optimální vlhkost a sama její velikost královně poskytuje bezpečí. V přírodě královna po svatebním letu dopadá na zem a vyhrabe si v zemi komůrku o velikosti 1 až 3 ccm, což kopíruje právě zkumavku o velikosti 10 ml. Pokud bychom vypustili samotnou královnu nebo královnu s prvními dělnicemi do velkého hnízda, nebude se v tak velkém prostoru cítit bezpečně, bude si pojídat vajíčka a mohla by také po čase uhynout na stres.

Níže na videu můžete vidět, jak vypadá královna největšího mravence Evropy Camponotus ligniperda umístěná ve zkumavce..

Má se mravenčí královna přikrmovat ve zkumavce?

Pokud se jedná o čerstvě chycenou královnu, má ve svém těle dostatek živin z mateřského hnízda na zplození 5-20 dělnic bez nutnosti přikrmování (výjimkou jsou tzv. semi-kluastrální druhy jako Myrmica nebo Manica sp., které potřebují pro vývoj svých larev dokrmovat uloveným hmyzem). Jelikož se ale jedná o chov mravenců, není zde žádný důvod, proč by se královna nemohla přikrmovat minimálně sugarboostem nebo medovicí a pokud tomu nebude nic bránit může chovatel zkusit podat královně i malý kousek krmného hmyzu. Někdy postačí královně podat i kapku čisté odstáté vody, aby doplnila tekutiny. Výsledkem pak bude spokojená královna a za odměnu může naklást i větší počet vajíček než bez příkrmu. Krátké vyrušení za účelem krmení nepřinese královně příliš velký stres, pokud chovatel provádí krmení nejšetrnějším způsobem.

Pak tu máme ale případy, kdy královna potomstvo (vajíčka, larvy, kukly) ztratila. Nejčastěji královna potomstvo sežere stresem během přepravy a pak sežráním z důvodu vyschnutí vody ve zkumavce, aby se královna sama zachránila příjmem tekutin z potomstva. Pak je krmení cukry a bílkovinami nutností!

Mohu vložit královnu do velkého hnízda?

Samotná královna s potomstvem ani královna s prvními dělnicemi se do velkého hnízda vypustit nemůže. Kolonii poskytujeme formikárium úměrně velké jejímu počtu. Důležité je toto pravidlo dodržovat hlavně v začátcích kolonie. Platí, že čím více dělnic kolonie má, tím větší formikárium jí můžeme nabídnout. V přírodě si totiž mravenčí kolonie rozšiřuje mraveniště o další komory pouze v případě, že to její potřeby vyžadují a s narůstajícím počtem dělnic se tak rozšiřuje i komplex komor a cestiček, kde se uskladňuje potrava a potomstvo.

Co se stane, když dám malou kolonii do příliš velkého hnízda?

Vypuštění velmi malé kolonie do obrovského hnízda vytvoří zejména královně stres, nebude prosperovat a nenaklade očekávaný počet vajíček. Dělnice se budou snažit hnízdo zmenšit a budou zanášet odpad do nevyužitých komůrek a cestiček. Odpad v komorách může plesnivět a přilákat nežádoucí organizmy jako jsou například roztoči. Takový stav ze zkušeností končí postupným vymíráním dělnic a pozdějším úhynem královny.

První formikárium

Máme-li už první dělnice a základní zkumavka již začíná být pro mladou kolonii příliš těsná, je na čase přemístit kolonii do prvního, startovacího, formikária. Níže na obrázcích můžete vidět příklady startovacích hnízd pro první kolonii nebo samotnou královnu.

Startovací mini formikárium pro velké druhy mravenců
Formikárium pro mladou kolonii mravenců

Formikárium pro rozrostlejší kolonii

A jsme konečně ve fázi, kdy kolonie pomalu nabírá na rychlosti, začínají se rodit větší dělnice, první majoři a přibývá množství vajíček, larev a kukel. Větší počet dělnic zabezpečuje královně nepřetržitý přísun potravy, je plně vyživená, spokojená, bez stresu a její gaster se abnormálně zvětšuje. Takovou kolonii můžeme téměř nazývat už jako stabilní a je možné uvažovat o přesunu do velikostně „běžného“ hnízda. Formikárium vybírejte především s prvky pro modulárnost, tj. s otvory pro připojení dalších hnízdních modulů. Vyhněte se formikáriím, které mají krycí sklo připevněné šroubky, nebo ještě hůř, rovnou přilepené silikonem. Během života kolonie se chovateli bude zcela jistě hodit zasáhnout do hnízda a ocení tak možnost snadno posunout krycí sklo do strany a dostat se dovnitř hnízda. Plusem je, když větší formikárium má možnost použití tzv. přepážky a nedovolí kolonii obsadit ihned celý hnízdní komplex.

Nejlepší farma pro chov mravenců.
Mravenčí farma